Update: Hoe gaat het met de ziekenboeg

Afgelopen week konden jullie al lezen dat de kleine man (en om het makkelijk te maken wij ook) ziek was en niet zo’n beetje ook. Inmiddels zijn we weer een week verder en ik neem jullie mee hoe we deze week een beetje zijn doorgekomen. Lezen jullie mee?

Het begon allemaal vorige week op donderdagavond. Rond een uurtje of 22u hoorden we ineens een zielig huiltje door de babyfoon komen. Nadat ik naar boven was gesprint vond ik de kleine man die zichzelf en het bed helemaal had ondergespuugd… Nadat we hem onder de douche hadden gezet en weer schoon aangekleed hadden, gebeurde het nog 2x. Uiteindelijk ging het spugen ook op vrijdag door!

Doordat hij alles er weer uit gooide en hij natuurlijk nog niet super veel reserves heeft en de voedingen nodig heeft om goed te blijven groeien was ik nogal bang voor mogelijke uitdroging. Nadat we gelukkig diezelfde middag nog bij de huisarts terecht konden, bleek dat dat gelukkig nog niet aan de hand was. We kregen de medicijnen ORS mee (oral rehydration solution). Tabletten die een oplossing bevat van zouten en (druiven)suikers om het vochtbalans in het lichaam te herstellen. Langzaamaan werd het spugen wat minder!

Tips om uitdroging te herkennen:

Bij de huisarts kregen wij een aantal symptonen/tips mee om in het weekend zelf in de gaten te kunnen houden of er sprake zou zijn van ‘nieuwe’ uitdroging. Is jouw kindje ook ziek en spuugt het veel en/of is het aan de diaree, met de volgende symptomen kan je zelf checken (En daarmee ook concrete informatie geven aan de huisarts, indien nodig) of er mogelijk sprake is van uitdroging:

Disclaimer:ย 

Ik ben zelf geen arts o.i.d. en dit is puur op basis van wat wij als tips hebben meegekregen van onze huisarts. Maak je je zorgen, ook als deze symptomen niet (of niet allemaal) aanwezig zijn, bel je huisarts of de huisartsenpost! Zij zullen vervolgens een goede inschatting maken of er wel of geen sprake is van eventuele uitdroging.

* Druk met je duim op de huid van het borstbeen van je kindje en houdt dit 5 sec ‘ingedrukt’. Vervolgens laat je weer los en binnen 2,5 sec moet de huid weer teruggekleurd zijn zoals op de rest van het lichaam. Duurt het langer, dan kan dit een teken zijn van eventuele uitdroging.

* Dit trucje kan je ook bij de nagels testen. Het principe werkt hetzelfde.

* Houd de hoeveelheid en de inhoud van de plasluiers in de gaten:

Natuurlijk is het logisch dat er minder grote plasluiers zullen komen (aangezien ze minder vocht binnen krijgen/houden). Maar zodra de luiers steeds minder inhoud gaat krijgen is het tijd om even aan de bel te trekken!

* Houdt het vocht in de mond in de gaten:

Zodra je ziet dat je kindje een (langere tijd) een droge mond houdt en de tong op een zogenoemde ‘aardbei’ gaat lijken, trek dan gelijk aan de bel.

* Hoe gedraagt je kindje zich?

Word je kindje steeds suffer, reageert het langzamer of anders dan normaal, trek aan de bel! Liever 1x teveel bellen dan 1x te weinig.

* Houd in de gaten binnen hoeveel minuten na de voeding je kindje spuugt:

Wordt de voeding er vrijwel direct uitgegooid dan is er voor het lichaam te weinig tijd om vocht op te nemen. Als de voeding er minimaal 5 tot 10 minuten in blijft heeft het lichaam al behoorlijk wat vocht kunnen opnemen uit de voeding. Logischerwijs kan er binnen zo’n korte tijd door het lichaam geen voedingsstoffen worden opgenomen, maar het opnemen van vocht lukt al wel in zo’n kort tijdsbestek.

* Houdt de hoeveelheid drinken (zo ver dat kan) in de gaten:

Natuurlijk is dit met flesvoeding veel makkelijker dan met borstvoeding, maar ook met borstvoeding merk je wel of je kindje wat voedingย  binnenkrijgt of dat hij/zij niet drinkt. Uiteraard als ze langere tijd niet (of heel weinig) drinken bestaat er ook kans op uitdroging omdat de kleintjes ook een minimum qua vocht binnen moeten krijgen voor het ‘normale functioneren’. Is dit nou echt fors minder dan je normaal gewend bent en blijft dit een paar dagen zo, trek aan de bel!

Onze aanpak:

Na overleg met de huisarts en onze eigen kinderarts hebben wij het het weekend aangekeken, met de afspraak dat als wij het niet vertrouwden we gelijk contact op mochten nemen met de kinderarts.

Omdat het spugen minder werd maar hij wel veel minder dronk dan normaal lag natuurlijk zijn eigen schema helemaal in de war. Nadat hij meerdere keren had gespuugd weigerde hij de fles zodra hij zich verslikte,ย  een te grote slok moest nemen of het gevoel had dat hij vol zat. Zodra dat gebeurde, was het kokhalzen, overstrekken en met een paniek-huiltje heel hard huilen… ๐Ÿ˜” Omdat hij eigenlijk wel honger had, maar toch met een soort stress aan de fles begon, verslikte hij zich snel waardoor hij weer in de stress schoot en de fles weigerde… ๐Ÿ˜” Een vicieuze cirkel die lastig te doorbreken was. Zo lastig om hem zo in de stress te zien en te weten dat hij niet genoeg binnen krijgt! Maarja, forceren en dwingen werkt uiteraard ook niet.

We besloten zijn gevoel en ritme te volgen en hielden per voeding bij hoeveel hij kreeg en hoeveel hij liet staan. Weigerde hij de fles of stopte hij halverwege met drinken dan stopten we met aanbieden. Van elke nieuwe poging hem op dat moment opnieuw te laten drinken raakte hij gigantisch in de stress en ging hij compleet in de weerstand. Bij minder dan 100ml deden we na 2uur een nieuwe poging. Bij meer dan 100 ml na 3u. Deze aanpak gaf voor beide rust! Wij hielden het goed bij, we wisten dat we hem genoeg gelegenheid gaven om genoeg te kunnen drinken en we hoefden niet te dwingen of te forceren. Nu was het een kwestie van geduld, veel liefde en vertrouwen geven en afwachten wanneer hij het zou oppikken.

Na het weekend hadden we voor het eerst een ‘spuugloze-dag’. Het begin van een heel langzaam herstel. Per dag verdroeg hij meer voedingen, per dag nam de angst tijdens een voeding af en sinds vrijdag heeft hij bijna alle flessen leeg gedronken!๐ŸŽ‰ Hij zit inmiddels weer op de hoeveelheid ml per 24u die hij kreeg voordat hij ziek werd! Omdat hij nu meer flessen krijgt maar met een lagere hoeveelheid voedingย  is het nu een kwestie van geduld hebben en weer langzaam terug naar zijn eigen schema waarbij we dus minder flessen per dag hebben met een grotere hoeveelheid per keer. Uiteindelijk willen we weer uitkomen op 5 flessen per dag van ongeveer 200ml.

Wat is het fijn om hem nu weer gewoon de fles te kunnen geven zonder hem zo in de stress te zien! Inmiddels merken we ook overdag aan hem dat hij zich weer beter voelt, hij is weer druk aan het bewegen, wil weer lekker rondkijken en slaapt hij weer keurig zijn 30-45 minute-slaapjes, i.p.v. 2,5 uur slapen omdat hij zo moe was van het ziek zijn..๐Ÿ˜‚๐Ÿ™ˆ We hebben het ergste volgens mij weer gehad en kunnen concluderen dat we dit ook weer overleefd hebben!๐Ÿ’ช

Inmiddels zijn wij zelf ook weer beter! Dit in combinatie met het feit dat de nachten weer steeds wat langer worden omdat Noud ook weer beter slaapt, maakt dat het allemaal weer veel beter te doen is. Noud heeft nog steeds met het slapen onrustige momenten, maar ook hiermee vertrouwen we erop dat ook dat wel weer goed komt! Let’s think positive!๐Ÿ’ช๐Ÿ’•

Xx

mp3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *