Tips bij doorkomende tandjes

Ja hoor, het is zover!

Onze kleine kanjer heeft last van doorkomende tanden. Resultaat: veel huilen, hangerig zijn, veel afleiding nodig hebben en slecht slapen zowel overdag als s’nachts. Via mijn oproepje op Instagram kreeg ik veel tips binnen, dus ik heb ze even allemaal verzameld. Wellicht hebben aanstaande of kersverse moeders er straks ook nog wat aan!😁 Lezen jullie mee?

De meeste baby’s krijgen tussen de 4 en 7 maanden voor het eerst last van doorkomende tandjes. Vaak zijn het eerst de twee voortanden in de onderkaak, maar hier komen als eerst de puntjes van de hoektanden door🙈.. Tja, waarom zou je de standaard volgen als het ook anders kan 😅🤭..

Na mijn oproepje op Instagram kreeg ik een aantal tips, die goed zouden helpen bij doorkomende tandjes. Hieronder een lijstje met de tips:

– Het gebruik van gel of druppels van Detinox: Detinox is een geneesmiddel met een plaatselijke, pijnstillende werking (dankzij de stof lidocaïne). Je brengt het aan op het tandvlees. Het moet even 45minuten intrekken, dus het is handig om dit na een voeding te doen of er voor te zorgen dat de voeding nog minstens 45 minuten later is.

– Het gebruik van gel of druppels van VSM Chamodent: 

Chamodent is een homeopathisch middel die ook wordt aangebracht op het tandvlees. Het heeft een verzorgende en verzachtende werking op het tandvlees. Het hoeft maar 10-15 minuten in te trekken dus dit kan sneller rondom een voeding plaatsvinden.

– Gebruik van bijtringen o.i.d:

Door het sabbelen en kauwen op bijtringen en andere (harde) voorwerpen komt er tegendruk op de zere plek wat voor wat verlichting kan zorgen. Dit zal vooral overdag goed werken, s’ nachts heb je hier natuurlijk wat minder aan. Voor wat extra verkoeling kan je de bijtringen even in de vriezer leggen zodat ze wat kouder zijn en je zo het (zere) tandvlees een beetje kan koelen.

– Sabbelen op verkoelende doeken:

Dit werkt een beetje hetzelfde als de koude bijtringen. Stop wat ijsklontjes in een hydrofiele doek en laat ze daar op sabbelen. Dit zorgt voor verkoeling van het tandvlees en geeft wat tegendruk op de zere plekken.

– Het laten dragen van Barnsteenkettinkjes of -armbanden:

Sommige mensen zweren erbij en sommige mensen vinden het puur bijgeloof. Een barnsteenketting staat er om bekend dat zij zorgen voor een pijnverzachtende werking bij het wisselen van tandjes. De warmte van de huid geeft het actieve ingrediënt “barnsteen zuur” in het Baltische amber vrij. Het bevordert het verminderen van kwijlen en onderdrukt ontstekingen. In de homeopatische wereld worden deze stenen door hun eigenschappen vaker als natuurlijk pijnstillingsmiddel gebruikt.

– Knuffelen en aandacht:

Naast deze middelen helpt het ook om ze veel te knuffelen, bij je te dragen en ze af te leiden met veel aandacht. Hiermee neem je de oorzaak natuurlijk niet weg maar door de troost en de aandacht die ze krijgen worden ze wel even afgeleid van de pijn.

Wat gebruiken wij zelf:

Nadat we deze tips hadden gekregen zijn wij als eerste begonnen met de druppels van Detinox. Voor het aanbrengen van de druppels gebruikten we een wattenstaafje. 2 tot 3 druppels erop en daarna even aanbrengen op het tandvlees in de buurt van de tanden. De eerste keer ging prima, maar nadat we dit voor de tweede keer wilden doen deed meneer gewoon zijn lippen op elkaar en mooi niet dat wij die druppels er nog in kregen.😅🙈

Later kreeg ik nog als tip binnen om de speen even onder te druppelen en daarop te laten sabbelen, maar inmiddels was de geur genoeg voor meneer om zijn lippen stijf op elkaar te houden!😂😅

Omdat de druppels hier dus geen succes waren zijn wij overgestapt op de Chamodent- gel van VSM. Een dotje zo groot als een erwt op je vinger en insmeren op het tandvlees. Dit accepteerde meneer een stuk beter en (waarschijnlijk vanwege de lekkere smaak) laat hij dit heel goed toe. Hij sabbelt tijdens het aanbrengen op mijn vingers en ook na afloop is hij nog een beetje aan het ‘na-sabbelen’. Vervolgens krijgt hij zijn speen en vervolgens valt hij rustiger in slaap. Wij hebben er voor gekozen om het vooral vlak voor het slapen aan te brengen en buiten bed vooral veel afleiding te geven. Maar daar is iedereen natuurlijk helemaal vrij in!

Daarnaast merken wij dat veel dragen, knuffelen en veel aandacht ook echt heel goed helpt. Natuurlijk is dat mentaal maar in dit stadium vinden wij dat helemaal prima!🤭

Conclusie: de Chamodent gel is wat ons betreft echt een aanrader!

Iedereen bedankt voor de fijne tips!😘 Mochten jullie er nog een missen, let me know!

Xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *