5 maanden update


Over 4 dagen is onze kleine man alweer 5 maanden, kroop de tijd in de eerste maanden, nu gaat de tijd dan toch wel hard!
Tijd voor een terugblik en een overzicht van hoe het nu gaat. Hebben we al enigszins een ritme, hoe verloopt de dag en welke nieuwe mijlpalen hebben we inmiddels bereikt? Lezen jullie mee?

In  eerdere geschreven blogs heb ik al uitgebreid geschreven over het feit dat het met een prematuur-geboren-baby net allemaal even anders loopt dan ‘normaal’. Natuurlijk ontwikkelt elke baby zich volgens een eigen schema maar met een prematuur loopt dit dus weer anders.
Zo is onze kleine man inmiddels bijna 5 maanden maar qua ontwikkeling is hij nu ruim 3 maanden. Alle ontwikkelingen gaan op  de zogenoemde ‘gecorrigeerde leeftijd’.

In het allereerste begin kreeg Noud nog 8 flessen en werd hij elke 3 uur wakker gemaakt, ja helaas ook s’nachts…🙈 Gelukkig ligt dat alweer even achter ons en hebben we inmiddels een ritme ontwikkeld en hebben we ook al een beetje een dagindeling:

Ritme:
De afgelopen weken hebben we een schema gehad gebaseerd op 6 flessen (150ml). Dat hield in dat hij de fles kreeg om: tussen 4u – 5u / rond 8u / rond 11u / rond 14u / rond 17u / rond 20u / 23 u laatste fles.
Sinds we van 7 naar 6 flessen waren overgegaan lukte het slapen als steeds een beetje beter, alleen redde hij het nog niet om 1,5 uur op te blijven en 2 uur te slapen. Naar mate we verder gingen werd het slapen steeds stabieler en lukte het hem al steeds vaker om 2×1 uur te slapen. Aangezien hij nog steeds maar ongeveer 60 / 75 minuten op kon blijven waren we qua ‘ronde’ dus bijna rond.

Tot afgelopen weekend! De kleine man besloot ineens tot 6 uur ’s ochtends door te slapen! 3x raden wie er ’s nachts om 4 uur wakker lag… Doordat hij zo goed in de nacht had geslapen en omdat hij ineens in een ronde 2,5 uur had geslapen lag het hele schema ineens door de war en kwamen we in de knoop met de 5e fles, hij lag pas om 19u echt diep te slapen en eigenlijk zou hij om 20u de volgende fles krijgen. We besloten om te kijken of hij over kon naar 5 flessen.

Sinds deze week zijn we over van 6 flessen van 150 ml naar 5 flessen van 180ml. Dat houdt in dat hij ongeveer om de 4 uur de fles krijgt en dat hij tussendoor 2 uur slaapt. Zijn schema ziet er nu als volgt uit:
Rond 6u / tussen 10u – 11u / tussen 14u – 15u / tussen 18u – 19u / rond 22:30 – 23u laatste fles.
Het is nog even zoeken naar het nieuwe ritme, want hij redt het nog niet om om langer dan 75 / 90 minuten op te blijven. Omdat hij ook niet altijd standaard 2×1 uur slaapt is het soms nog even nodig om wat tijd te rekken tot de voeding. Maar goed, dat zal vast de komende tijd wel weer goed komen, net als bij de andere overgangen.

Dagindeling: 

Nu we weer een nieuw ritme hebben is ook de dagindeling iets verschoven. Omdat de kleine man nog niet super lang opblijft is er nog niet heel veel ruimte om dingen te ondernemen maar in principe ziet de dag er als volgt uit:

6u = Eerste ochtendfles.

6u – 8u = Slapen en daarna een 60 – 75 minuten op. Op het moment dat hij beneden is en even in de box ligt of in zijn Tripp Trapp stoel zit, ontbijt ik snel zodat ik dat ieder geval heb gedaan.

8u- 9u = ochtendslaapje
Afhankelijk van wanneer hij wakker was gaat hij ergens hier tussen weer naar bed. Hij slaapt dan ongeveer 60 tot 90 minuten. Ik spring nadat hij op bed ligt gelijk onder de douche door en kleed mij aan zodat dat alvast gedaan is voordat hij (vaak na het eerste uur) even wakker wordt voor zijn speen. Als er tijd over is ruim ik even op in huis, draai even een was of doe een 2e poging voor warme koffie, hahah.

10u  = tweede fles.
Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk wanneer hij de eerste fles heeft gehad en of hij langer of korter slaapt. Maar dit is nu de richtlijn. Nadat hij zijn fles heeft gehad is hij maximaal 90 minuten op. Tijdens deze ronde is hij vaak iets iets langer op dan de eerste ronde en daarom plannen we eventuele afspraken tijdens dit moment.
Elke maandag wegen wij bij de verloskundig omdat we daarop zijn voedingen afstemmen. De andere dagen geeft deze ‘ronde’ tijd en ruimte voor visite, een rondje voor boodschappen of we blijven gewoon thuis en ‘spelen’ wat samen.

11:30u = tweede slaapje
Zodra hij in slaap is ga ik snel even door het huis heen, na een uurtje wordt hij vaak weer even wakker dus dan help ik hem even in slaap voor deel 2.. Daarna lunch ik en probeer ik even wat tijd voor mijzelf te vinden.

14u = derde fles.
Deze ronde is eigenlijk hetzelfde als de ronde rondom de tweede fles.

15:30 u = derde slaapje
Tijdens deze ronde gaat het slapen vaak wat moeizamer, zeker het 2e gedeelte.
Soms is hij na een uurtje slapen echt al wakker, alleen is dat te vroeg om er uit te komen en op te blijven tot zijn volgende fles van 18u. Snel erbij zijn en de speen er weer in is dus erg belangrijk!
Tijdens deze ronde komt manlief vaak rond 17u weer thuis en zorgen we dat we gekookt en gegeten hebben voordat de kleine man zijn fles krijgt. Daarna kan het namelijk wel tot 20u duren en dat is voor ons te laat qua eten. Als hij voor 18u wakker wordt (wat eerder regel is dat uitzondering) komt hij er gezellig bij zitten in zijn Tripp trapp stoel en maken we op die manier de tijd vol tot het flestijd is.

18u = vierde fles
Omdat wij om de dag douchen wordt er in deze ronde gedouched. Als hij in zijn derde slaapje veel te vroeg is wakker geworden douchen wij hem voor 18u. Als hij wel blijft slapen tot 18u, dan douchen we eerst en geven daarna de fles. Vervolgens is hij weer ongeveer 1,5 uur wakker en gaat hij tussen 18:30 en 19:30u naar bed. Dit hangt helemaal af of hij de vorige ronde goed en lang heeft geslapen of niet.

18:30 – 19:30u = vierde slaapje / avondslaapje
In deze ronde laten we hem liggen totdat hij zijn droomvoeding krijgt rondom 23u.
In deze ronde slaapt hij ook het beste van allemaal en hebben wij ’s avonds ‘gegarandeerde’ vrije tijd. Hoewel, garantie tot zijn slaapkamerdeur😆🙈, maargoed over het algemeen hebben wij wel vanaf 20u redelijk onze avond terug.💪😍

22:30 – 23u = Droomvoeding ( = 5e fles)
Tijdens deze voeding verschonen wij hem niet, maar halen wij hem alleen uit bed, geven hem de fles, boeren en weer slapen! Zodra hij ’s avonds komt (nu rond 22:30u) krijgt hij de fles en anders halen wij hem uit bed om 23u. Daarna gaan wij ook slapen en heb ik ‘nachtdienst’. Tegenwoordig is dit dus prima te doen aangezien hij vaak pas rond 6u komt. Er zitten ook wel eens nachten tussen dat hij elk uur wakker wordt voor zijn speen of hij veel eerder wakker wordt omdat hij zijn bed heeft ondergeplast, maar gelukkig worden die nachten steeds minder en beginnen wij onze nachtrust weer terug te krijgen!

Natuurlijk zitten er ook wel eens dagen tussen dat hij een (half) uurtje eerder of later komt, maar dit is het ritme/schema die we zoveel mogelijk proberen te hanteren.

Mijlpalen:

Ondanks dat de kleine man 2 maanden achterloopt op zijn kalenderleeftijd behalen wij natuurlijk ook genoeg mijlpalen.

– Lachen:
Qua ontwikkeling is hij nu 14 weken en dat betekent dat hij nu echt op ons reageert. Hij ligt enorm te grijnzen als wij hem uit bed halen, weliswaar nog niet met geluid maar het is zo enorm leuk om op die manier onthaalt te worden!😍 Echt een smelt moment! 💕 Zeker als we een minder prettige nacht achter de rug hebben maakt dat het wel echt weer helemaal goed!
– Grijpen:
Sinds deze week is hij ook echt gericht aan het grijpen waardoor hij nu het speelgoed wat voor/boven hem hangt ook echt probeert te pakken. Als hij het in zijn handen heeft weet hij nog niet bewust wat hij er mee moet doen, waardoor het nog regelmatig voor komt dat hij het zelf in zijn gezicht duwt…  maar het is al zo’n grote stap voor hem  en dus ook voor ons!
– Prikkels:
Hij kan inmiddels al veel beter prikkels hebben en daarom kunnen wij tijdens de momenten dat hij op is ook echt met interactie met hem spelen. Dat is zooooo leuk!😍😁 Daar hebben we echt een hele tijd op moeten wachten (bijna 5 maanden) maar die momenten zijn echt enorm genieten!
– “Staan”:
Op het moment dat wij hem nu op zijn voeten zetten en hem onder zijn oksels ondersteunen is hij constant zijn benen aan het strekken en kan hij ook echt even blijven staan. Onze kleine krachtpatser!💪  Natuurlijk is het nog by far niet het echte staan, maar het is al zo leuk om te zien dat hij met dit soort dingen steeds meer kracht krijgt!
–  Balans:
Was het eerst nog zo dat zodra wij hem vast hadden zijn hoofd (en bovenlichaam) nog alle kanten op gingen, sinds kort houdt hij zelf zijn hoofd en bovenlichaam op. Natuurlijk is het nog wel opletten dat hij toch niet ineens zijn balans verliest en een grote knik maakt, maar zowel tijdens het vasthouden, het staan en het op schoot zitten houdt hij zich zelf in balans! Super trotse mama dus hier!🤭

Jullie snappen dat wij dus super super trots zijn op onze kleine kanjer!😍😘 Als we bedenken waar hij vandaan komt en wat hij dan nu allemaal al kan, al zoveel beter slaapt en al zoveel meer interactie heeft richting ons dan klap ik echt uit elkaar van trots! De afgelopen maanden waren zwaar, pittig, vermoeiend en soms wist ik even niet meer waar ik nog energie vandaan moest halen. Maar sinds hij ook qua ontwikkeling ‘de 3 maanden’ voorbij is kunnen we al zoveel meer genieten en verdwijnt het gevoel van de lastige eerste maanden steeds meer naar de achtergrond! Vanaf nu kunnen we gaan genieten van onze mooie, stoere, knappe kanjer!💕

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *